“Flexibel zijn en genieten”

Kirsten Vincent is sinds 2019 gastouder voor Via Viep gastouderopvang. Dat doet ze met heel veel plezier. Verdeeld over drieënhalve dag vangt ze elf kinderen op, variërend in de leeftijd van zes maanden tot tien jaar: ‘Als gastouder ben ik heel flexibel in de haal- en brengtijden. Dat is soms wel even puzzelen: er gelden natuurlijk regels voor het maximumaantal kinderen dat je op mag vangen (zes per dagdeel). Mijn eigen twee kinderen tellen daarbij ook mee. Ik volgde de opleiding HZW-2 (helpende zorg en welzijn gastouders). Ook heb ik het EHBO-diploma en ben op de hoogte van alle geldende regels binnen de gastouderopvang. Als gastouder worden we vanuit het gastouderbureau regelmatig bijgeschoold. Dat vind ik erg fijn.

Lekker spelen

‘Mijn’ kindjes voelen zich hier thuis, dat merk je aan hun ontspannen houding. Ik hanteer een herkenbare dagindeling. Als de kinderen komen gaan ze eerst lekker spelen. Rond half tien is het tijd voor fruit en daarna spelen we buiten of gaan we knutselen. Na de lunch is het tijd voor een slaapje. Ik geef de kinderen veel vrijheid om aan te geven wat ze graag willen doen. Een rustige huiselijke omgeving waar kinderen, ook die van mij, zichzelf kunnen zijn: dat vind ik belangrijk. Ik luister goed naar de kinderen en hou zoveel mogelijk rekening met wensen van ouders.

 

Nieuwe aanmeldingen

Het gastouderbureau kijkt welke gastouder bij de vraagouder past. Daarna volgt een koppelingsgesprek met een bemiddelingsmedewerker en de vraagouder. Dit traject verloopt bijzonder prettig. Ik heb me destijds aangemeld, omdat ik vaker thuis wilde zijn voor mijn eigen kinderen. De rol als gastouder bevalt heel goed. Ik geniet zelf ook volop als alle kinderen het zichtbaar naar hun zin hebben!’