De Nationale voorleesdagen zijn van start!

Voorlezen is samen taal ontdekken. Samen opgaan in de wereld van het verhaal. Voorlezen is leerzaam en gezellig. Maar op welke leeftijd begin je daarmee? Wat lees je voor? En vooral… hóe doe je dat?

Met voorlezen kun je niet vroeg genoeg beginnen. Zelfs in de baarmoeder is een baby al bezig met taalontwikkeling! Je hoeft dus echt niet te wachten tot een kindje kan zitten of praten. Een pasgeboren baby geniet van de klanken en ritmes wanneer jij voorleest. Probeer het maar eens: je krijgt er een ontspannen baby voor terug.

Voorlezen kun je net zolang blijven doen als jij en het kind willen. Ook kinderen die zelf goed kunnen lezen worden nog graag voorgelezen. Soms tot ver in de tienertijd!

Welk boek lees je voor?

Welk voorleesboek je kiest, hangt natuurlijk af van de leeftijd van het kind. Een baby voorlezen draait niet om het verhaal. Een baby luistert naar de stem, de klanken, het ritme, de emotie in woorden. Voorlezen of vertellen, zingen of rijmen: een baby vindt het allemaal prachtig! 

De dreumes (1-2 jaar) ontdekt graag met zijn vingers: stevige bladzijden, boekjes met flappen en voelboekjes zijn dan leuk.

Peuters (2-4 jaar) gaan al echt op in een verhaal. Mooie prenten zijn favoriet. Daar kun je samen ook een spannend verhaal bij bedenken!

Voor kleuters (4-6 jaar) wordt het verhaal steeds belangrijker. Boekjes op onderwerp, zoals aankleden of voor het eerst naar school, kun je goed gebruiken om een kind voor te bereiden.

Alweer hetzelfde boekje?

“Die!”, roept een kind vrolijk. Met een ingehouden zucht pak je het boekje van de plank. Het boekje dat je gisteren ook al voorlas. En de dag daarvoor…

Jonge kinderen houden van herhaling. Geen zorgen; daar leren kinderen juist heel veel van! Voor jou als volwassene is het verhaal inmiddels gesneden koek. Maar kinderen leggen elke keer nieuwe verbanden. 

Hoelang lees je voor?

Voorlezen hoeft niet lang te duren. Een baby heeft genoeg aan een paar minuten en een dreumes is na één boekje wel klaar. Veel peuters en kleuters kunnen juist eindeloos aan je lippen hangen! 

Voelt het alsof je tegen de muur praat? Soms zijn kinderen tijdens het voorlezen met hele andere dingen bezig. Meestal pikken ze dan toch de klanken en woorden op. Bied elke dag een voorleesmoment aan en kijk per keer wanneer het ‘genoeg’ is.  

Hoe lees je voor?

Ouders maken zich weleens zorgen dat ze geen ‘stemmetjes’ kunnen. Maar voorlezen is veel meer dan dat. Het gaat om houding, om de emotie in je stem, om de interactie met het kind. De fantasie van kinderen doet de rest. Daar hoef je geen stemmetjes voor te doen.

Een paar voorleestips:

 • Lees het verhaal eerst zelf door, zodat je je straks goed kunt inleven
 • Praat duidelijk 
 • Wissel af tussen snel, langzaam, hard en zacht voorlezen
 • Betrek het kind bij het verhaal. Stel vragen, laat aanwijzen of zinnen afmaken
 • Met een vast voorleesmoment kom je in een dagelijks ritme 

Voorlezen als Nederlands je tweede taal is

Is Nederlands niet jouw moedertaal? Dan kan voorlezen je onzeker maken. Maar voorlezen gaat niet alleen om woorden! Het gaat ook om samen zijn. Het gaat om klanken, ritme, het verhaal. Plaatjes helpen jullie allebei om het verhaal beter te begrijpen. Maak het verhaal met de plaatjes die je ziet, gewoon in je eigen taal!

De Prentenboek Top 10 voor De Nationale Voorleesdagen 2022

 1. Maar eerst ving ik een monster 
  Geschreven door Tjibbe Veldkamp en geïllustreerd door Kees de Boer
 2. Vos gaat een stukje rijden 
  Geschreven en geïllustreerd door Susanne Strasser
 3. Hey Baby, kijk! 
  Geschreven door Laura van Bouchout en geïllustreerd door Eva Mouton
 4. Heertje en Meneertje 
  Geschreven door Erik van Os en Elle van Lieshout en geïllustreerd door Jan van Lierde
 5. De koffer
  Geschreven en geïllustreerd door Chris Naylor-Ballesteros
 6. Het eiland van Olifant
  Geschreven en geïllustreerd door Leo Timmers
 7. Duizend-en-één paarse djellaba’s
  Geschreven door Lisa Boersen en Hasna Elbaamrani en geïllustreerd door Annelies Vandenbosch
 8. Muk 
  Geschreven door Mark Haayema en geïllustreerd door Laury Tinnemans en Job van Gelder
 9. Daar ben je
  Geschreven door Hans en Monique Hagen en geïllustreerd door Charlotte Dematons
 10. De ridder zonder billen
  Geschreven door Levina van Teunenbroek en geïllustreerd door Charlotte Bruijn

Bronnen:

www.nationalevoorleesdagen.nl

www.jeugdbibliotheek.nl