Nationale Complimentendag

1 maart is altijd Nationale Complimentendag. Een mooi moment om stil te staan bij het geven van complimenten aan je kind: als ouder wil je ze natuurlijk continu laten weten dat ze knap, slim en bijzonder zijn, maar wat voor effect heeft dit op kinderen?

Laten we eerst eens kijken naar het pedagogische aspect van het geven van complimenten. Zo is emotionele veiligheid, één van de pedagogische basisdoelen, de voorwaarde om als kind goed te kunnen ontwikkelen. Met het geven van een compliment kun je de emotionele veiligheid vergroten. Kinderen voelen zich door een compliment gezien en meer geaccepteerd en gerespecteerd.

Daarnaast zijn complimenten een vorm van positieve aandacht. Het beloningssysteem in het brein wordt geactiveerd, waardoor dopamine wordt aangemaakt. Dit geeft kinderen een goed gevoel. Daarbij zorgen complimenten voor een positief zelfbeeld en maken ze kinderen meer gemotiveerd. Vergeet niet dat waardering één van de basisbehoeften van een mens is: we horen nou eenmaal graag dat we iets goed hebben gedaan. Complimenten dragen ook bij aan het juiste gedrag. Bij complimenten zijn kinderen geneigd vaker het gewenste te laten zien.

Complimenten zijn onmisbaar in de opvoeding, maar je kunt ook de plank misslaan. Bijvoorbeeld als je je kind dagelijks overlaadt met complimenten. Hij zal minder moeite voor dingen doen als hij altijd hoort dat het fantastisch is. Een kind moet ook leren om te knokken, waarbij succes een resultaat van de inspanning is.

Complimenten verliezen dus hun waarde als je ermee gaat strooien. Hoe zou jij het vinden als je de hele dag van je collega’s, partner of vrienden zou horen dat je fantastisch bent? Dat neem je natuurlijk niet serieus. Je kind heeft dit ook heel goed door. Dus maak complimenten die van waarde zijn, anders verliezen ze hun kracht. Ook kunnen teveel complimenten leiden tot onzekerheid. Je kind raakt eraan gewend dat het opgehemeld wordt en zal als het later groter is anderen nodig hebben om in zichzelf te geloven.

Complimenten geven, blijkt dus een vak apart. Hoe geef je op de juiste manier een compliment aan je kind? Hieronder vind je een aantal tips:

Concreet

Wees concreet als je een complimentje geeft. Aan ‘goed zo’ heeft je kind niet zoveel. Zeg duidelijk wat je precies goed vond.

Het proces

Geef complimenten over het proces en niet over het resultaat: zo leert je kind dat ergens goed in worden moeite en tijd kost. Ook krijgen kinderen op deze manier niet meteen het gevoel dat ze een mislukkeling zijn als iets niet direct lukt.

Eigenschappen

Complimenteer niet het talent, maar de eigenschappen van je kind. Dit is een mooie manier om je kind een compliment te geven over iets wat bij hem past en om hoe hij is. Bijvoorbeeld: ‘Wat fijn dat je mama hebt geholpen met opruimen, dat is heel behulpzaam.’

Meen wat je zegt

Als je een compliment geeft, laat dan zien dat je het ook echt meent. Kinderen kunnen het voelen als je niet meent wat je zegt. Hierdoor kunnen ze juist onzeker worden in plaats van dat het zorgt voor zelfvertrouwen.

Veel succes met het uitdelen van complimenten!