Nieuwsbrief – februari 2022

Graag delen we een aantal interessante onderwerpen met jullie, interessant voor zowel gastouders als vraagouders!

MELDCODE

Marco Borsato… Jeroen Rietbergen… Ali B… Marc Overmars… En zo nog wat namen.

Allemaal in het nieuws de laatste weken rondom (seksueel) grensoverschrijdend gedrag. Hadden collega’s het in de gaten? Hadden de medewerkers ooit verwacht dat het binnen hun organisatie of netwerk plaats zou vinden? Uiteraard hopen we allemaal dat we binnen Via Viep en ViaVie Welzijn heel hard ‘nee’ kunnen zeggen op de vraag of wij dit signaleren. Maar toch grijpen we deze gelegenheid aan om de meldcode weer onder de aandacht te brengen. Want mocht het toch (ooit) zo zijn, laten wij hier dan als professionals niet de ogen voor sluiten.

De meldcode en de te ondernemen stappen bij signalen zijn natuurlijk te vinden op onze website. KLIK HIER om de meldcode nog weer eens na te lezen. Heb je vragen? Aniek is onze aandachtsfunctionaris, en kan je helpen bij alles rondom de meldcode.

Voor onze gastouders is er een externe vertrouwenspersoon beschikbaar, wanneer zij het gevoel hebben dat zij iets niet kunnen bespreken met de medewerkers van Via Viep. De gastouders hebben deze gegevens in de nieuwsbrief van ons ontvangen.

STAP-BUDGET VOOR SCHOLING EN ONTWIKKELING

Vanaf 1 maar 2022 kun je een zogenaamd ‘STAP-budget’ aanvragen. Dat is een subsidie van maximaal € 1000,- die je kan inzetten voor trainingen, cursussen of opleidingen. STAP staat in dit geval voor ‘STimulering Arbeidsmarkt Positie’. Iedereen met een relatie tot de arbeidsmarkt kan hier dus voor in aanmerking komen.

Er zitten wel enkele voorwaarden aan verbonden. Zo moet de cursus of opleiding die je volgt in het Scholings-register staan. Kinderwijs TV is een erkende opleider die scholing aanbiedt waar je met het STAP-budget aan kunt deelnemen. Zij hebben op hun website alle informatie op een rij over hoe je STAP kan aanvragen. Ook hebben zij een aantal leerroutes uitgezet die aansluiten bij werken in de kinderopvang en speciaal voor dit STAP-budget. Wellicht interessant!

WIJZIGING KINDEROPVANGTOESLAG 2023: ACTIE!!!

Er is een wijziging van het Besluit kinderopvangtoeslag 2023 aangekondigd door het ministerie van Sociale zaken en werkgelegenheid.

Dinsdag 22 februari publiceerde Nysa, de brancheorganisatie voor gastouders, dat de overheid het besluit wil nemen om de kosten voor het extra toezicht op de gastouderopvang, ten laste te laten komen van ouders die gebruik maken van gastouderopvang.

De keuze van de overheid om, anders dan in alle andere jaren, de kosten van toezicht bij 1 opvangvorm te leggen in plaats van ten laste van álle opvangvormen, heeft grote gevolgen voor ouders die gebruik maken van rijksgefinancierde kinderopvang, omdat dit invloed heeft op de hoogte van de maximum uurprijs voor de gastouderopvang. Ouders zouden in 2023 dus fors meer gaan betalen voor een gastouder. De gastouderopvang wordt daardoor financieel ontoegankelijker.

Momenteel is er een internetconsultatie waar burgers hun mening en ideeën over dit besluit kenbaar kunnen maken. Het KNGO roept daarom iedereen op om deze consultatie in te vullen.

—>  INTERNETCONSULTATIE <—