”We leren van elkaar!”

Mark Wonnink en zijn vrouw hebben twee kinderen die gebruikmaken van de kleinschalige opvang bij een gastouder. Mark is bovendien lid van de oudercommissie van Via Viep.

Huiselijk

‘Tijdens de eerste zwangerschap van mijn vrouw kwamen we in contact met onze gastouder. Het goede gevoel en de klik waren er meteen. Inmiddels gaan onze twee kinderen met veel plezier naar gastouder Ria. Hier zijn duidelijke regels, maar er heerst een huiselijke, gemoedelijke sfeer. Dat spreekt ons erg aan.

 

Intake

Bij het invullen van het intakeformulier vraagt het gastouderbureau of je interesse hebt om in de oudercommissie plaats te nemen. Dat leek mij leuk. Natuurlijk zit ik tussen dames, maar ik vond het belangrijk ook als vader mijn steentje bij te dragen. Op papier ben ik de penningmeester. Ik controleer geen kas, samen zetten wij ons in om Via Viep nog meer naamsbekendheid te geven en de gastouders extra onder de aandacht te brengen. Er is een ‘Dag van de gastouder’ waarbij de kinderen een werkje voor hen maken. We hebben daar in 2020 een wedstrijdje aan verbonden met een paar kleine prijzen. Dit werd goed ontvangen. We hebben meer verantwoordelijkheden gekregen en Aniek van Via Viep zorgt voor ondersteuning. Het is fijn om met haar te kunnen sparren.

 

Gesprek aan huis

Het jaarlijks gesprek met de gastouder over wat goed gaat en verbeterd kan worden ervaren we als bijzonder positief.

 

Leren van elkaar

Als jonge ouders weten we natuurlijk nog lang niet alles. We zien in de praktijk hoe onze gastouder met de kinderen omgaat. Onze oudste vindt het soms moeilijk haar gevoel te uiten, als ze boos of verdrietig is. Onze gastouder gebruikt daarvoor een handpopje: ze laat het popje de vragen stellen en stelt zo de kinderen op hun gemak. Het is heel bijzonder om te zien dat een kind, ook onze dochter, gaat praten tegen die pop. We gebruiken het thuis ook, met succes. Zo leren we van elkaar. Onze kinderen gaan altijd met plezier naar de gastouder, zo weten we dat het goed zit!’